Τι είναι το Ηλεκτρομυογράφημα;

Το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μία διαγνωστική εξέταση που ελέγχει την λειτουργία των μυών και των νευρικών κυττάρων. Ουσιαστικά η εξέταση έχει δύο μέρη: τον έλεγχο των ταχυτήτων αγωγής των νεύρων (νευροφυσιολογικός έλεγχος) και τον έλεγχο της λειτουργίας των μυών (μυογράφημα). Ο όρος ηλεκτρομυογράφημα έχει επικρατήσει χάριν συντομίας.

Τα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα και προκαλούν την κίνηση των μυών. Το ΗΜΓ μετατρέπει τα σήματα σε εικόνες, ήχους και αριθμούς τα οποία ερμηνεύονται από τον ειδικό εξεταστή.

Τα συμπτώματα για τα οποία συστήνεται η εξέταση είναι: παραισθησίες (μυρμηκιάσματα, μούδιασμα, βελόνες), μυική αδυναμία, μυικός πόνος και κράμπες.

Με την εξέταση διαγνώσκονται πολλές παθήσεις όπως:

  • Μυικές παθήσεις όπως μυική δυστροφία, πολυμυοσίτιδα, μυοπάθεια
  • Διαταραχές στην σύνδεση νεύρου-μυός, όπως στην μυασθένεια.
  • Παθήσεις των περιφερικών νεύρων, όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πολυνευροπάθειες, ισχιαλγία, οσφυαλγία, πάρεση προσωπικού νεύρου.
  • Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως νόσος κινητικού νευρώνα ή πολιομυελίτιδα.
  • Παθήσεις των νευρικών ριζών όπως σε περιπτώσεις δισκοπάθειας του αυχένα ή της οσφύος, δισκοκήλες, αυχενικό σύνδρομο.

Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση επιφανειακών ηλεκτροδίων στο δέρμα τα οποία μεταφέρουν στιγμιαία ηλεκτρικό ρεύμα στα εξεταζόμενα σημεία. Εξετάζονται διάφορα σημεία συνήθως σε χέρια και πόδια αλλά και σε πλάτη, ώμους, πρόσωπο ανάλογα με τα συμπτώματα. Χρησιμοποιούνται επίσης και βελονοειδή ηλεκτρόδια (πολύ λεπτές αποστειρωμένες βελόνες).Η εξέταση  γίνεται με τον ασθενή καθιστό σε καρέκλα ή ξαπλωμένο στο εξεταστικό κρεβάτι. Διαρκεί περίπου  μισή ώρα. Πρόκειται  για μια εξέταση που πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένο νευρολόγο με εμπειρία ώστε να ερμηνευθούν σωστά τα αποτελέσματα. Για κάθε ασθενή η εξέταση εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα και την πιθανή διάγνωση.

Η εξέταση είναι ακίνδυνη όταν γίνεται από έμπειρο γιατρό. Μπορεί να γίνει σε ασθενείς κάθε ηλικίας με συνυπάρχουσες παθήσεις καθώς και σε ασθενείς που φέρουν εμφυτευμένες συσκευές (πχ βηματοδότες).

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH