Νόσος Alzheimer

ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER

Ποιά η διαφορά ανάμεσα στην άνοια και στην νόσο Alzheimer;

Η άνοια περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που αφορούν την μνήμη, την σκέψη, την επικοινωνία και την συμπεριφορά και επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που προκαλούν άνοια. Η νόσος/άνοια Alzheimer είναι η πιο συχνή πάθηση που προκαλεί άνοια καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου Alzheimer;

Το πιο συχνό πρώτο σύμπτωμα είναι η απώλεια της πρόσφατης μνήμης. Μπορεί όμως να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως η δυσκολία στην εύρεση λέξεων, δυσκολία στον προσανατολισμό σε χώρο και χρόνο, η έλλειψη σωστής κρίσης και λογικής σκέψης. Η  Ήπια Γνωσιακή Διαταραχή (ΗΓΔ) είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην άνοια Alzheimer και στο φυσιολογικό γήρας. Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι με ΗΓΔ να καταλήξουν σε Alzheimer.

Ποιά είναι τα στάδια της νόσου Alzheimer;

Η νόσος Alzheimer εξελίσσεται στα εξής στάδια: το προκλινικό, το αρχικό/ήπιο, το μεσαίο και το τελικό/σοβαρού βαθμού στάδιο. Το πρώτο αφορά την περίοδο στην οποία ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα αλλά έχει αρχίσει η εμφάνιση τοξικής βλάβης στον εγκέφαλο. Στο ήπιο αρχίζουν να φαίνονται τα αρχικά συμπτώματα. Στην μεσαία φάση ο ασθενής απαιτεί επίβλεψη και φροντίδα γιατί τα συμπτώματα δυσχεραίνουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Προς το τελικό στάδιο οι ασθενείς δεν επικοινωνούν και εξαρτώνται από τον φροντιστή. Στο τέλος ο πάσχων περιορίζεται στο κρεβάτι λόγω σοβαρών κινητικών προβλημάτων.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου Alzheimer;

Η ακριβής αιτία δεν έχει βρεθεί. Πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός αλλοιώσεων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ηλικία μαζί με γενετικούς, περιβαλλοντικούς  και σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής παράγοντες. Σε κάθε άνθρωπο ο κάθε παράγοντας επιδρά διαφορετικά. Οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο οφείλονται σε εναπόθεση παθολογικών πρωτεινών που οδηγούν στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η άνοια Alzheimer είναι κληρονομική;

Στις περιπτώσεις που η νόσος Alzheimer εμφανίζεται σε νέες ηλικίες (από τα 30 ως τα 60 έτη ζωής) εμπλέκεται γονιδιακός μηχανισμός και η νόσος πιθανώς να κληρονομηθεί από γονιό στο παιδί. Ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Η συνηθέστερη μορφή της νόσου που ξεκινά στην ηλικία των 65 χρονών δεν οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη. Ωστόσο υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση σε ανθρώπους που έχουν συγγενείς με άνοια.

Η νόσος Alzheimer είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης;

Όχι. Δεν εμφανίζουν όλοι οι ηλικιωμένοι Alzheimer. Απλώς στην εποχή μας νοσούν πιο πολλοί ασθενείς γιατί έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης. Τα 2/3 πάντως των ασθενών με άνοια είναι άνω των 80 ετών.

Υπάρχει θεραπεία για την νόσο Alzheimer;

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια τύπου Alzheimer και δεν υπάρχει τρόπος αναστροφής της επιδείνωσης. Υπάρχουν όμως κάποια φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, σταθεροποιούν την γνωσιακή κατάσταση και ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή έχει καλύτερα αποτελέσματα στο ήπιο και ενδιάμεσο στάδιο της νόσου. Η καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων ανακουφίζει τους ασθενείς, διατηρεί την αυτονομία τους για περισσότερο καιρό και ενθαρρύνει τους συγγενείς τους.

Υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε την εμφάνιση της νόσου Alzheimer;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να δράσουν προφυλακτικά. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι η υγιεινή διατροφή και κυρίως η μεσογειακή δίαιτα, η σωματική άσκηση, η διατήρηση κατάλληλου σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Επίσης έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα τα ευεργετικά αποτελέσματα της συνεχούς νοητικής απασχόλησης και της πλούσιας κοινωνικής ζωής.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH