Ηλεκτομυογράφημα

Τι είναι το Ηλεκτρομυογράφημα;

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μια δυναμική εργαστηριακή μέθοδος μελέτης και διερεύνησης για την αξιολόγηση της υγείας των μυών και των νεύρων. Τα αποτελέσματά του μπορούν να αποκαλύψουν νευρική δυσλειτουργία, μυϊκή δυσλειτουργία ή προβλήματα με τη μετάδοση του σήματος από το νεύρο στον μυ.

Τα νευρικά κύτταρα μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν σύσπαση των μυών. Η εξέταση χρησιμοποιεί μικροσκοπικές συσκευές που ονομάζονται ηλεκτρόδια για να μεταφράσει αυτά τα σήματα σε γραφήματα, ήχους ή τιμές που στη συνέχεια ερμηνεύονται από έναν ειδικό.

Η εξέταση χωρίζεται σε δύο μέρη: στη μελέτη της ταχύτητας αγωγής των νεύρων και στο μυογράφημα.

Η μελέτη αγωγιμότητας των νεύρων χρησιμοποιεί επιφανειακά ηλεκτρόδια ενώ κατά τη διάρκεια του μυογραφήματος ένα ηλεκτρόδιο βελόνας εισάγεται απευθείας σε έναν μυ και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε αυτόν τον μυ.

Στο Ιατρείο καταγράφονται μέσω άρτιου εξοπλισμού οι κινητικές και αισθητικές ταχύτητες αγωγής των νεύρων, το F κύμα, το αντανακλαστικό Η και το ηλεκτρομυογράφημα κινητικής μονάδας.

Η εξέταση συνοδεύεται από νευρολογική εξέταση και λήψη ιστορικού για την καλύτερη ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Στο τέλος της εξέτασης δίνεται γραπτή έκθεση. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 30-45 λεπτά.

Τα συμπτώματα που ελέγχονται με το ηλεκτρομυογράφημα περιλαμβάνουν:   

  • Μυρμήγκιασμα
  • Κάψιμο  
  • Μούδιασμα   
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Μυϊκός πόνος ή κράμπες
  • Πόνο στα άκρα ή στη μέση 

Η εξέταση  είναι συχνά απαραίτητη για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό ορισμένων καταστάσεων όπως:

  • Μυϊκές παθήσεις, όπως μυϊκή δυστροφία ή πολυμυοσίτιδα.
  • Ασθένειες που επηρεάζουν τη σύνδεση μεταξύ του νεύρου και του μυός, όπως η μυασθένεια gravis.
  • Διαταραχές των νεύρων έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα (περιφερικό νευρικό σύστημα) όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή οι περιφερικές νευροπάθειες.
  •  Διαταραχές που επηρεάζουν τους κινητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό (κεντρικό νευρικό σύστημα), όπως η νόσος κινητικού νευρώνα ή η πολιομυελίτιδα.
  • Διαταραχές που επηρεάζουν τη νευρική ρίζα, όπως δισκοκήλες  στη σπονδυλική στήλη συνήθως στον αυχένα ή στη μέση.

Κίνδυνοι

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εξέταση χαμηλού κινδύνου με σπάνιες επιπλοκές όταν γίνεται από έμπειρο γιατρό. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιο προσωρινό μικρό μώλωπα στο σημείο εισόδου της βελόνας στον μυ. Αυτός ο μώλωπας θα εξασθενίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πώς προετοιμάζεστε

Τρόφιμα και φάρμακα

Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση όπως τα μυοχαλαρωτικά, η πυριδοστιγμίνη και η αλλαντική τοξίνη. Δεν έχει σημασία η λήψη τροφής.

Η εξέταση γίνεται στην καθιστή ή στην ύπτια θέση ανάλογα με το αν εξετάζονται τα άνω ή τα κάτω άκρα. Ο ασθενής χρειάζεται να φοράει άνετα και φαρδιά ρούχα.

Μπάνιο

Συστήνεται μπάνιο πριν την εξέταση ώστε να είναι καθαρό το δέρμα. Μην εφαρμόζετε λοσιόν ή κρέμες πριν από το ηλεκτρομυογράφημα.

  Άλλες προφυλάξεις

Ενημερώστε τον νευρολόγο εάν:    

  • Έχετε βηματοδότη ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική ιατρική συσκευή.
  • Παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα.
  • Έχετε αιμορροφιλία, μια διαταραχή πήξης του αίματος που προκαλεί παρατεταμένη αιμορραγία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πονάει το ηλεκτρομυογράφημα;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς όταν ετοιμάζονται να υποβληθούν σε ηλεκτρομυογράφημα. Με μια λέξη, ναι, μπορείτε να περιμένετε κάποια δυσφορία. Ωστόσο, δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να φοβάστε. Το ηλεκτρομυογράφημα περιλαμβάνει την  εισαγωγή μια βελόνας μιας χρήσεως στον μυ προκειμένου να  ελεγχθεί η λειτουργία του. Η εισαγωγή της ίδιας της βελόνας στον μυ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία – αλλά γενικά όχι περισσότερο από ό, τι εάν δίνατε αίμα ή κάνατε βελονισμό. Ο νευρολόγος πραγματοποιεί μόνο μία εισαγωγή τη φορά και λαμβάνετε εκ των προτέρων προειδοποίηση και καθοδήγηση για την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης ενώ συμβαίνει. Οι βελόνες ποικίλλουν σε μήκος και διάμετρο ανάλογα με τον εξεταζόμενο μυ πχ οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στα χέρια είναι πιο λεπτές από αυτές για τα πόδια. Ένας έμπειρος νευρολόγος  μπορεί να περιορίσει τις εισαγωγές της βελόνας στο ελάχιστο δυνατό προκειμένου να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται και να πραγματοποιήσει την εξέταση με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Ποιές είναι οι φυσιολογικές τιμές ενός Ηλεκτρομυογραφήματος;

Το ηλεκτρομυογράφημα αποτελεί το δεύτερο σκέλος  της εργαστηριακής μελέτης που λέγεται  ηλεκτρονευρομυογραφία.

Το ηλεκτρομυογράφημα μελετά τα ηλεκτρικά φαινόμενα που διαδραματίζονται στις μυικές ίνες σε κατάσταση ηρεμίας  και εκούσιας  ενεργοποίησης των μυών.

Οι εξεταστές είναι ειδικευμένοι στην ερμηνεία τόσο της εμφάνισης της μυϊκής δραστηριότητας όσο καιτου ήχου της δραστηριότητας που μεταδίδεται μέσω ενός δυνατού ηχείου. Ο φυσιολογικός μυς σε ηρεμία είναι σιωπηλός. Όταν ο ασθενής συσπά έναν μυ παράγεται ένα διάγραμμα που απεικονίζει τις κινητικές μονάδες που επιστρατεύονται. Ανάλογα με το ύψος, την διάρκεια, την μορφολογία και την συχνότητα των κινητικών μονάδων χαρακτηρίζεται και το είδος της βλάβης.

  • Α) Φυσιολογικό διάγραμμα
  • Β) Διάγραμμα που αντιστοιχεί σε βλάβη νεύρου
  • Γ) Διάγραμμα που αντιστοιχεί σε βλάβη μυόςΠόσο κοστίζει το ηλεκτρομυογράφημα

Πόσο κοστίζει το ηλεκτρομυογράφημα;

Το κόστος  της εξέτασης εξαρτάται από:

1)τα σημεία που θα  πραγματοποιηθεί πχ σε ένα η δύο άκρα.

2) αν θα συμπεριλάβει και  κάποια πιο εξειδικευμένη μελέτη πχ. Δοκιμασία  επαναληπτικών ερεθισμών για έλεγχο μυασθένειας

3) την χρήση  ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρομυογράφημα πού γίνεται;

Η εξέταση πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά ιατρεία από  νευρολόγους  ή  φυσίατρους. Η  εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο από την  νευρολόγο Σαλή Δήμητρα.

Πόσο διαρκεί το ηλεκτρομυογράφημα;

Ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της βλάβης διαρκεί από 20 ως 50 λεπτά.

Έχει παρενέργειες το ηλεκτρομυογράφημα;

Γενικά δεν  υπάρχουν παρενέργειες από την εξέταση. Παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί  ελαφριά δυσφορία κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας δεν υπάρχουν επιπλοκές στη συνέχεια. Αν δημιουργηθεί  κάποιος μικρός μώλωπας κατά την χρήση της βελόνας απορροφάται σύντομα.  Η εξέταση γίνεται με ασφάλεια σε έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Το ηλεκτρομυογράφημα χεριού εξετάζει τα νεύρα που νευρώνουν κινητικά και αισθητικά το χέρι, όπως είναι το μέσο και το ωλένιο νεύρο, καθώς και το τμήμα των νεύρων που εκφύεται από τον νωτιαίο μυελό στην περιοχή του αυχένα. Συχνές παθήσεις που βρίσκουμε με το ηλεκτρομυογράφημα στο χέρι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η ωλένια νευρίτιδα, η πάρεση του κερκιδικού νεύρου και οι αυχενικές ριζίτιδες.

Το ηλεκτρομυογράφημα ποδιού εξετάζει τα νεύρα που νευρώνουν κινητικά και αισθητικά το πόδι, όπως είναι το περονιαίο, το κνημιαίο, το επιπολής περονιαίο και το γαστροκνημιαίο νεύρο, καθώς και το τμήμα των νεύρων που εκφύεται από τον νωτιαίο μυελό στην περιοχή της μέσης/οσφύος. Συχνές παθήσεις που βρίσκουμε με το ηλεκτρομυογράφημα στο πόδι είναι η πάρεση του περονιαίου νεύρου, το σύνδρομο ταρσού νεύρου και οι οσφυικές ριζίτιδες συνήθως από δισκοπάθεια.

Το ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων εξετάζει τα και δύο χέρια και το κάτω άκρων και τα δύο πόδια.

Ηλεκτρομυογράφημα με ή χωρίς βελόνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ηλεκτρομυογράφημα με την χρήση βελόνας είναι απαραίτητο γιατί δίνει πληροφορίες για την εντόπιση της βλάβης, την λειτουργία των μυών και την πρόγνωση. Ειδικά στις παθήσεις της μέσης και του αυχένα είναι απαραίτητο.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH